• 93 354 43 87
  • colsantlluis@xtec.cat
  • C/ Arítjols, 12-14 / 08016 - BARCELONA
Escola al dia
Creativitat a les llengües amb PYCTO

Creativitat a les llengües amb PYCTO

“Tot el que es pot imaginar, és real.” – PABLO PICASSO

La creativitat, la comunicació, la col·laboració i el pensament crític són les quatre C’s que formen les competències del segle XXI. Per aquest motiu l’escola va apostar per  una metodologia que donés resposta als canvis constant en què ens veiem immersos. Tenint present aquestes quatre C’s a l’aula,  ens permet crear una resposta al repte de crear, tot partint d’un full en blanc. Pictoescriptura ens dóna múltiples opcions i ens permet crear de manera oberta, donant resposta a les necessitats de tots els nostres infants. Cada un d’ells i elles és món i és per això que és necessari que cadascú segueixi el seu recorregut creatiu. Intentar unificar una mateixa ruta per a la diversitat present a les aules, és tallar el procés creatiu.

Com treballem a l’aula?

Pictoescriptura ens permet connectar des de les primeres idees que se’ns ocorren fins a les més surrealistes, tot obrint pas a la imaginació de cada infant. Això permet acollir totes les idees que van sorgint en el dia a dia i adquirir l’hàbit de crear sense por, fent de l’aprenentatge una proposta inclusiva. Així doncs, els i les animem a arriscar-se, a desenvolupar la seva pròpia veu i a perdre la por a equivocar-se, ja que tot és un camí d’aprenentatge.

Durant tot aquest camí desenvolupem la competència lingüística a través de les diferents propostes que aporta aquesta metodologia. Gràcies a la diversitat d’opcions, dia rere dia es treballen la comprensió lectora, l’expressió oral, l’expressió escrita, la literatura i la pluralitat lingüística.

Com ens organitzem a l’aula? Pictoescriptura ens dóna tres grans blocs de treball.

PRIMER BLOC: ÀLBUM IL·LUSTRAT

A partir d’un conte de ficció (adaptat a cada curs) l’alumnat s’inicia en l’aprenentatge de la llengua a través de diferents activitats que combinen la comprensió lectora, l’expressió oral, l’expressió escrita, la literatura i la pluralitat lingüística. Treballar a partir de les il·lustracions del conte permet ampliar les interpretacions i l’aprofundiment dels coneixements. Aquest primer bloc es realitza durant la primera part del curs.

Que fan els infants?

SEGON BLOC: PUBLICACIÓ DE L’ALUMNE

Durant la segona meitat del curs, l’alumnat aplica tots els seus aprenentatges en la creació del seu propi conte. La primera fase consisteix en un entrenament grupal, on s’adquireixen les habilitats necessàries per passar a la segona fase a través de la col·laboració de tot el grup. La segona fase consisteix en la creació de la publicació.

TERCER BLOC: JOCS DE LLENGUA

Aquest bloc es duu a terme al llarg de tot el curs. Es tracta d’uns jocs que s’adapten a les necessitats de cada infant segons els seus aprenentatges tot personalitzant les rutes d’adquisició de coneixement. Aquesta proposta ens permet conèixer l’evolució de cada infant al llarg del curs.

Com a novetat d’aquest any, PYCTO combina activitats en castellà i en català per tal de fer front a la dimensió plurilingüe i intercultural. Aquestes activitats són complementàries i s’organitzen de forma estratègica per a enriquir al màxim l’aprenentatge en ambdues llengües.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *