• 93 354 43 87
  • colsantlluis@xtec.cat
  • C/ Arítjols, 12-14 / 08016 - BARCELONA
Escola al dia
EMAT i ONMAT – Les matemàtiques a l’escola

EMAT i ONMAT – Les matemàtiques a l’escola

Les matemàtiques tenen fama de ser feixugues i complicades, de vegades, segons la manera de plantejar-les i l’enfocament que se’ls doni, ho poden acabar sent. Per aquest motiu, al Col·legi Sant Lluís, hem apostat per seguir una metodologia on predomina l’aprenentatge vivencial, manipulatiu, cíclic i transversal.

Aquest nou plantejament de les matemàtiques, programat per l’editorial Tekman,  permet treballar-les des de les diferents intel·ligències múltiples i s’assoleixen aprenentatges íntegres que ajuden al desenvolupament neurològic de l’alumnat.

 

A les etapes d’educació Infantil i Primària la proposta s’anomena EMAT, que són les sigles d’Emocionant, Manipulatiu, Adaptatiu i Transversal. Mitjançant aquest mètode, les sessions s’organitzen seguint un patró a través del qual s’inicia la classe amb una activitat inicial: unes operacions, problemes en veu alta, una història per pensar, un enigma… que varia en funció de l’etapa i el cicle, i que a Primària són iguals per ambdós grups internivell. Seguidament, cada curs té el seu llibre i realitza uns exercicis en concret, que sovint s’acompanyen de jocs de taula i activitats manipulatives per aprendre i raonar en grup. Cada sessió disposa també de propostes de tancament, per a poder concloure amb el que s’ha tractat i fer-ne un repàs. A més, s’inclouen algunes tasques a casa de manera puntual, per a no perdre el fil d’allò que s’ha treballat a l’aula.

Així doncs, a través d’EMAT, s’ofereix l’oportunitat d’aprendre matemàtiques vivencialment, amb l’ajuda de materials manipulatius i l’acompanyament del mestre o la mestra, amb rol de guia, allunyant-se de les classes magistrals.

Les matemàtiques a l’etapa de secundària segueixen la línia pedagògica d’EMAT, amb una filosofia que contempla les intel·ligències múltiples, les competències bàsiques, la diversitat a l’aula i  la forta influència que la tecnologia i la digitalització tenen en l’entorn quotidià de l’alumnat adolescent.

És per això que treballem les matemàtiques de l’ESO amb la plataforma digital ONMAT, un espai virtual que estructura els continguts curriculars a través d’estratègies de pensament, activitats manipulatives i/o ludificades, treballs col·laboratius, problemes contextualitzats etc. que traslladen l’aprenentatge de les matemàtiques a un lloc molt més proper per l’alumnat.

 

El desenvolupament del raonament lògic i deductiu, les connexions interdisciplinars, la comunicació i la representació i la capacitat de resolució de problemes contextualitzats es troben al punt de mira de la comunitat educativa, i el Col·legi Sant Lluís aposta per la proposta innovadora d’EMAT i ONMAT per acompanyar l’alumnat en aquest procés.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *